Broska – korijen narezani 50 g
SASTAV:
Broska (Peucedanum ostruthium L.)
PRIMJENA:
Navečer staviti 1 punu čajnu žličicu broske u 1/2 šalice vina i pustiti da tako stoji preko noći. Ujutro dodati malo svježeg vina i taj napitak piti tijekom dana gutljaj po gutljaj. Djeci davati samo jednu po jednu žličicu, a maloj djeci čak samo kap po kap. Držati dijetu koja se primjenjuje kod groznice. Ne uzimati kod teških proljeva ni kod kroničnih plućnih ili drugih kroničnih bolesti. Trajanje kure: 3 ili 5 dana. Ponavljanje kure je rijetko potrebno.
NAPOMENA:
Svi podaci o ovim proizvodima daju opći uvid i ne mogu zamijeniti liječničku skrb. Liječenje ozbiljnih oboljenja moguće je samo uz sagledavanje svih pojedinačnih osobitosti, npr. vrstu i trajanje tegoba, drugih oboljenja itd, što se može postići samo u osobnom razgovoru sa stručnom osobom (liječnikom). Moguća je kombinacija s modernim antibioticima, ali bi se po mogućnosti ipak trebala izbjegavati.
Na zalihi
Opis
Indikacije:
- kod visoke temperature i groznice
- kod upale pluća s visokom temperaturom
- kod upale krajnika
- ospice
- šarlah
- gripa
“Tko ima groznicu, bez obzira koje vrste, neka uzme brosku, i stucanu ili zgnječenu prelije s pola vrča vina, tako da ono prekrije i najgornje komadiće broske. Neka to vino otpočine preko noći. Ujutro neka doda još vina i to pije natašte i to tijekom tri ili pet dana i izliječiti će se.” – Sv.Hildegarda