O SV. HILDEGARDi

Sveta Hildegarda iz Bingena (1098.– 1179.), “njemačka proročica”, kako su je nazvali njezini suvremenici, jedna je od najneobičnijih i najfascinantnijih žena svih vremena. Bavila se medicinom i prirodnim znanostima, pisala je i skladala pjesme, a izmislila je čak i vlastito pismo. Aktivno je sudjelovala i u političkim i društvenim strujanjima svojega vremena, propovijedala je o Bogu i bila na glasu zbog svoje mudrosti te su joj po savjet dolazili kraljevi, svećenici, redovnice i redovnici, kao i obični pučani. Ova iznimna, kulturno i društveno osviještena žena propovijedala je na trgovima i crkvama, dopisivala se s papama, biskupima, carevima i pučanima. Krhka fizičkoga zdravlja, bila je obdarena  viđenjima, a postoje i brojna svjedočanstva o njezinim proroštvima i čudima.

U svojim spisima sveta Hildegarda među ostalim pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna. Ova benediktinska proročica, književnica i skladateljica napisala je brojna vrijedna dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije, psihoterapije i božanskih vizija. Njene recepture bile su tajne 800 godina, dok liječnik dr. Gottfried Hertzka, bježeći od nacista, nije došao u Konstanz. Postao je prvi čovjek koji je pročitao Hildegardine knjige.

Trebalo mu je 20 godine da ih prevede s latinskog jezika na njemački i tako svijetu dade niz vrijednih lijekova. Osam i pol stoljeća nakon smrti ove svetice, znanost potvrđuje djelovanje lijekova koje je Sveta Hildegarda spoznala putem vizija.

Iako osobno nikada nije prakticirala medicinu, za sobom je ostavila spise za oko 2000 ljekovitih pripravaka. Njen holistički pristup gledao je na čovjeka kao cjelinu.  Ljudima je poručila: 

“Mnogi od vas traže lijekove, ali bitno je da krenete od sebe, jer su mnoge vaše fizičke bolesti manifestacija psihičkih povreda. Oprostite i krenite dalje.“

Proglašena je svetom u 16. stoljeću, a papa Benedikt XVI. proglasio ju je 7. listopada 2012. crkvenom naučiteljicom. Njezin je spomendan 17. rujna.