Ljekovita kura – kava od cijelog zrna pira

Pirova se kava radi i od cijeloga zrna pira. Zrnje se u tom slučaju ne smije mljeti. Pije se ujutro radi poticanja funkcije crijeva i kao blagi laksativ bez neugodnih nuspojava.

Kura s pirovom kavom:
1. dan:  2 žlice pirove kave u zrnu kuhati 5 minuta u 500 ml vode i procijediti. Zrnje sačuvati u hladnjaku. Kava je prvoga dana vrlo rijetka.
2. dan:  2 žlice pirove kave u zrnu kuhati sa zrnjem od prethodnoga dana 5 minuta u 500 ml vode i procijediti. Sve zrnje opet sačuvati u hladnjaku. Kava je puno tamnija.
3. dan:  2 žlice pirove kave u zrnu kuhati sa zrnjem od prethodna dva dana 5 minuta u 500 ml vode i procijediti. Zrnje opet sačuvati u hladnjaku. Kava ima željenu boju.
4.-6. dan:  svakoga sljedećeg dana dodati 2 žlice pirove kave u zrnu u zrnje od prethodnih dana i kuhati. To se može činiti sve dok prvo zrnje ne počne pucati. Tada sve zrnje treba baciti i sljedećega dana početi ispočetka.

Po potrebi ponoviti ovu kuru od šest dana. Ne stvara ovisnost. U kavu možemo dodati komadiće pirova kruha koji se trebaju potpuno natopiti tekućinom. (Iz knjige „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“, Verbum 2019.)