Recept za kuru s mirišljavim štrpcem

Potrebni sastojci

  • 100 g mješavine bilja s mirišljavim štrpcem
  • 250 g pročišćenog meda (po izboru)
  • 2,3 kg krušaka (po mogućnosti iz organskog uzgoja)

Priprema

Med prebaciti u lonac i staviti u drugi lonac s vodom, zakuhati vodu i kuhati oko 20-30 min uz često miješanje (med mora
postati tekući, ako već nije). Kad odstoji, baciti gornji sloj (pjenu), vratiti u staklenku i tek onda koristiti med. Kruške oguliti, maknuti sredinu, izrezati i skuhati u malo vode. Vodu baciti i kruške dobro izgnječiti da se pretvore u kašu. U kruške dodati med, a potom dodati mješavinu bilja. Sve skupa dobro izmiješati (u kašu) i još jednom prokuhati. Staviti u staklenke i kad se ohladi držati u hladnjaku. Koristiti 1 žličicu ujutro (natašte), 2 žličice iza ručka i 3 žličice neposredno prije spavanja. Dobro pomiješati sa slinom u ustima.

Kaša je slatka i ljuta, ima miris na bilje, pa nekima nije ukusna. U tom se slučaju može uzeti s malo pirova kruha. Sv. Hildegarda kaže da je ta kaša vrjednija od zlata. To potvrđuje današnja medicina, jer su zdrava crijeva temelj dobrog zdravlja i ispravnog funkcioniranja našeg imuno sustava.

Preporučuje se da zdrave osobe kuru s mirišljavim štrpcem provedu jednom godišnje (najbolje u jesen), a da osobe s migrenom nakon kure trajno svakodnevno uzimaju 1 žličicu kaše ujutro.

Nakon kure bilo bi dobro neko vrijeme (najbolje mjesec-dva) uzimati neki dobar probiotik. Za održavanje zdravlja se trajno koriste prebiotici: buhačica, kuhano pirovo zrnje sa zelenom salatom (glavaticom) i juha od telećih ili goveđih nogu (uključujući žile i koštanu srž), koja ujedno pogoduje zdravlju vezivnog tkiva, želuca, kose i noktiju.

Napomena

U knjizi dr. Strehlowa: „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ u izdanju Verbuma na stranici 230 navedena je količina od 1,5 kg krušaka i 350 g meda za 100 g mješavine s mirišljavim štrpcem. Takve razlike u receptima postoje, jer je u Hildegardinom tekstu navedeno 8 krušaka, pa različiti proizvođači predlažu razne količine. Kura djeluje jednako bez obzira koji se recept upotrijebio. Veća količina krušaka će svakako pogodovati osobama s osjetljivijim želucem.