4 glavice komorača (oko 1 kg)
500 ml temeljca ili osoljene vode
Začini: galgant, muškatni oraščić, sol
1 luk
1 žlica maslaca
Sok polovice limuna
200 g ribanog sira (Appenzeller, ementaler)
1 vrhom puna žlica pirova brašna
Malo vrhnja
Komorač oprati, očistiti, prepoloviti. Kuhati 20 minuta u slanoj vodi (ili temeljcu) uz dodatak limunova soka, začiniti i kuhati još 5 minuta, ocjediti. Uzeti plići lonac ili tavu, nasjeckati luk na kockice i propirjati na maslacu, na to staviti komorače jedan do drugoga. U juhu u kojoj se kuhao komorač umutiti sir, vrhnje i pirovo brašno te preliti preko glavica komorača.
Zapeći 20 minuta na 200 °C dok jelo ne porumeni. Ukrasiti grančicama komorača. Poslužiti uz pirovu rižu ili tjesteninu.