Bistra kokošja juha

1 kokoš za juhu 
2 l vode
U juhu se mogu još dodati: pirovo zrnje, pirov griz, valjušci od jetrice, tanko narezano povrće, pirovo tijesto, pirova palačinka narezana na rezance, pirovi valjušci
Začini: zubovac, muškatni oraščić, majčina dušica, galgant, papar, sol
Korjenasto povrće (celer, mrkva, komorač, korijen peršina, luk, češnjak)
Oguliti kožu s kokoši za juhu i dobro je oprati u hladnoj vodi. Staviti u hladnu i posoljenu vodu, kada prokuha, kuhat na laganoj vatri sat vremena. Dodati očišćeno i usitnjeno povrće, začinsko bilje i začine. Kuhati sve dok kokoš ne omekša. Nožem ili vilicom provjeriti je li kuhano; nož mora lako prodrijeti u meso pri čemu mora izaći bistra tekućina (ne krv). Meso upotrijebit usitnjeno uz umak ili jedan dio narezano dodati u juhu. Poslužiti u šalicama kao temeljac s tjesteninom po izboru. Prethodno ukloniti masnoću.