Recept za pripremu eliksira od milogleda

Recept za pripremu eliksira od milogleda

Indikacije:

tegobe sa želucem i crijevima, bolesti utrobe (pri čemu sv.Hildegarda pod pojmom utroba (viscera) podrazumijeva sve organe u abdomenu – želudac, jetru, slezenu, debelo i tanko crijevo, maternicu, jajnike i jajovode). U ovu skupinu bolesti ulazi i tuberkuloza spolnih organa kao i ciste (viscera tumescentia), upala želučane i crijevne sluznice, gastritis, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, pankreatitis, enteritis, propusna crijeva.

Priprema eliksira:

Sastojci:

30g osušenog milogleda

2l vode

60ml soka od sladića (2 bočice od 30ml)

300g pročišćenog meda

Postupak pročišćavanja meda – med iz staklenke prebaciti u lonac ili metalnu posudu te staviti u drugi, veći lonac/posudu s vodom. Postupno zagrijavati vodu i pritom miješati med, oko 20-30min (med mora postati tekući, ako već nije). Med vratiti u staklenku i ostaviti da odstoji. Nakon toga baciti gornji sloj (pjenu) koja se podigla. Tek tada koristiti med.

Milogled temeljito prokuhati u vodi 5min, a zatim u to dodati med i sok sladića te kuhati još 2 minute. Procijediti i puniti u sterilne boce. Kad se ohladi držati u hladnjaku, ali ne piti hladno. Uzimati 3 puta dnevno 1 likersku čašicu (20-30ml) nakon jela. Eventualno eliksir pripremiti u 2 navrata (sastojke podijeliti na pola).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *